Concertele Zilelor Sfântului Ladislau 2022 și alte noutăți aniversare ale festivalului

Ákos, Bagossy Brothers Company, precum și Nagy Feró și Beatrice sunt artiștii principali care vor concerta la Zilele Sfântului Ladislau 2022, festival cultural a cărui ediție aniversară cu numărul 10 va avea loc între 20 și 26 iunie la Oradea.

Zilele Sfântului Ladislau va găzdui concerte cu genuri diverse de muzică, expoziții de artă, spectacole de teatru și dans, dar și activități sportive, manifestări pentru copii și familii. Evenimentele de zi vor avea loc în Cetatea Oradea, iar cele de seară în Piața Unirii, însă festivalul va include evenimente și în alte locuri din oraș. ”Un festival, două locuri – chiar și acesta ar putea fi sloganul din acest an al Zilelor Sfântului Ladislau”, a precizat Varga Korpos Dalma, președintă, Asociația Szent László – asociația ce organizează Zilele Sfântului Ladislau.

Concertele principale ale festivalului vor fi cele susținute de Ákos (duminică, 26 iunie), Nagy Feró și Beatrice (sâmbătă, 25 iunie) și Bagossy Brothers Company (vineri, 24 iunie). Concertul Ákos este oferit cu susținerea Primăriei Oradea, așa cum a anunțat Alina Toie, General Manager, APTOR – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune. Iubitorii de muzică se vor putea bucura, de altfel, și de concertul comun al Corului Kodály din Debrețin și Filarmonicii din Oradea.

Programul Zilelor Sfântului Ladislau va urma scenariul de dinaintea pandemiei: va începe cu “ziua minus doi”, cu o serie de spectacole și expoziții, dar va include la start și tradiționala cursă de biciclete De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau.

Așa cum a precizat Bódor Edit, referentă responsabilă pentru comunitatea maghiară de peste hotare și pentru culte, Primăria Debrețin, orașul Debrețin va contribui și el cu o serie de evenimente, printre care spectacolul Tűzliliom, o adaptare scenică a cărții lui Wass Albert, Vrăjitoarea din Fântânele și un recital de poezie și cântece în cinstea regelui cavaler. Orădenii vor putea viziona expoziția dedicată celor 100 de ani ai Clubului Foto din Debrețin și expoziția personală a pictorului Toró József, intitulată Hazatérés (Revenire) și vor putea participa la prezentarea cărții cu titlul Állítsuk meg az időt (Să oprim timpul) a lui Szénási Miklós și Heller Zsolt.

În weekendul 24-26 iunie, meșteșugari și artiști populari de la Debrețin vor umple Castelul, Casa de Tineret DEMKI va oferi programe diverse copiilor și familiilor, iar Teatrul de Păpuși Vojtina va fi prezent, de asemenea, la Oradea. Totodată, în penultima zi a festivalului, elevii din Debrețin și din Polonia vor fi aduși la Zilele Sfântului Ladislau pentru a învăța despre moștenirea regelui cavaler și istoria orașului.

”În aceste vremuri este totuși bine că putem vorbi despre cultură, deoarece războiul ne dezbină, dar cultura ne apropie” – a declarat Zatykó Gyula, organizatorul principal al festivalului cultural. Zatykó Gyula a subliniat faptul că, încă de la bun început, unul dintre obiectivele principale ale Zilelor Sfântului Ladislau a fost de a crea o punte de legătură între maghiarii care locuiesc de ambele părți ale graniței și locuitorii maghiarii și românii din Oradea.

Anunțurile din rândurile de mai sus au a fost făcute în cadrul conferinței de presă care a avut loc azi, 9 mai, în Cetatea Oradea.
La eveniment au participat:
Varga Korpos Dalma, președintă, Asociația Szent László – asociația ce organizează Zilele Sfântului Ladislau;
Zatykó Gyula, organizator principal Zilele Sfântului Ladislau;
Alina Toie, General Manager, APTOR – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune;
Bódor Edit, referentă responsabilă pentru comunitatea maghiară de peste hotare și pentru culte, Primăria Debrețin.

Ediția din acest an nu este aniversară doar datorită împlinirii a zece ani de festival, ci și datorită faptului că anul acesta se împlinesc 930 de ani de la înființarea orașului Oradea și 830 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau, ba mai mult, au trecut 80 de ani de la prima Săptămână Aniversară Sfântul Ladislau.

Share
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email