Despre eveniment

Zilele Sfântului Ladislau ediția a X-a
20-26 iunie 2022

Atunci când, cu ani în urmă, pe scena mare amplasată la umbra copacilor din Parcul Nicolae Bălcescu a răsunat pentru prima dată vocea lui Rúzsa Magdi sau melodiile formației Csík „susținute din fundal” de András Lovasi și Tibi Kiss, am bănuit că vom avea succes, dar nu ne-am imaginat nici pe departe că Zilele Sfântului Ladislau vor deveni nu doar festivalul orașului și al regiunii, ci unul din cele mai mari festivaluri ale comunității maghiare din Bazinul Carpatic.
Ne-am imaginat un eveniment în cadrul căruia vor urca pe scena urbană nu doar cele mai sonore nume ale culturii, ale muzicii clasice, ale muzicii ușoare sau ale dansului maghiar, ci va fi reprezentată și comunitatea locală, dovedind că există și este în continuare capabilă să creeze valori.
De atunci s-au întâmplat multe: festivalul a depășit în câțiva ani limitele Parcului Bălcescu și a intrat în Cetatea Oradea, transformând acest loc istoric, clasic într-unul din cele mai frumoase și impresionante locuri de desfășurare ale unui festival din Oradea, am putut asculta live artiști din ce în ce mai cunoscuți – concertul Omega fiind, probabil, una din cele mai memorabile experiențe ale spectatorilor. Acum, cu ocazia celei de-a X-a ediții jubiliare, vom face din nou un pas important: pe lângă activitățile din Cetate, ne vom extinde și mai mult în oraș și îi așteptăm pe spectatorii noștri cu concerte de mare anvergură în Piața Unirii.
Scopul nostru este, în continuare, nu doar să prezentăm cultura maghiară, ci și ca întreaga comunitate orădeană să se simtă acasă și să se identifice și mai mult cu orașul Sfântului Ladislau.
Și nu doar la acest jubileu, și nu doar la următorul festival al Zilelor Sfântului Ladislau, ci și în viața de zi cu zi.


Organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau