Zilele sfântului ladislau 2018 – cu dezvelire de statuie și multe-multe noutăți

Discuție cu Zatykó Gyula, organizatorul principal al festivalului cultural.

 

Unul din evenimentele principale ale Zilelor Sfântului Ladislau, care vor avea loc între 18 și 24 iunie, va fi dezvelirea bustului contelui Rhédey Lajos, după mulți ani de așteptare și de încercări. A fost un drum lung – ne împărtășiți cele mai importante etape?

 

Da, desigur. Cu cinci ani în urmă, atunci când Zilele Sfântului Ladislau aveau loc în Parcul Rhédey (actualmente Bălcescu – n.r.), mi-a venit ideea ridicării unei statui în cinstea contelui Rhédey Lajos, care a donat acest parc orașului. Am mers la primarul Ilie Bolojan care, de îndată ce a aflat ce și câte a făcut pentru oraș contele Rhédey, a fost de acord cu ridicarea statuii. După aceea l-am căutat pe dr. Hoppál Péter, secretar de stat responsabil de cultură în cadrul Ministerului Resurselor Umane, Ungaria, care m-a convins să scriem o cerere de finanțare pentru ridicarea statuii. Am făcut acest lucru, iar Asociația Civică Maghiară a câștigat 1,5 milioane de forinți cu scopul ridicării statuii. Lucrarea a fost realizată în scurt timp de către sculptorul Deák Árpád. Este vorba de un bust din bronz – sper ca multă lume să îl admire atât la dezvelire, cât și ulterior. Între timp a pornit calvarul legat de obținerea de autorizații. Nu știe toată lumea, dar în aceste scopuri, trebuie primit un acord și de la instituții din București. Ceea ce aici, la Oradea, a funcționat rapid și eficient, la București a fost foarte birocratic și lent – nu mai puțin de 3 ani a durat. Acest proces complicat a fost gestionat de Csomortányi István, Emődi Tamás și Moldován Gellért. Emődi Tamás a realizat schița statuii, el a și călătorit des la București în această problemă. La final, după ce am adunat toate autorizațiile necesare, a mai rămas o problemă de rezolvat. Locul pentru care primisem autorizație de la Serviciul de Urbanism din Primărie era în afara Parcului, în fața Grădinii Zoologice. Amplasarea statuii în parc – acolo unde a fost gândită inițial – s-a rezolvat până la urmă în urma unor lungi discuții și dezbateri pe care le-am avut.

După ce chiar toate autorizațiile au fost în regulă, o echipă entuziastă a săpat fundația, a turnat betonul și aici a fost amplasat un postament de piatră adus din Secuime. Multe mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, tuturor celor care au donat în 2014 și în 2015 în acest scop. De altfel, consider proiectul un bun exemplu de solidaritate, atât de echipă cât și comunitară. Este mare nevoie de acest lucru.

 

Anul trecut, festivalul cultural a stabilit un standard ridicat. Chiar dumneavoastră ați declarat, la conferința de încheiere a Zilelor Sfântului Ladislau 2017, că nu va fi ușor să păstrați nivelul.

Că vor fi 60.000 de vizitatori și în acest an nu putem preconiza de pe acum, însă vedem în program că festivalul nu duce lipsă de evenimente atrăgătoare penttru public. Ce noutăți ne recomandați?

 

Așa este, anul trecut am avut o ediție spectaculoasă, de mare anvergură, însă și în acest an încercăm să fim la înălțimea așteptărilor. „Coloana vertebrală” a întregului program o reprezintă activitățile unde sunt binevenite și așteptate familiile. De asemenea, anul acesta va apărea în program o pată de culoare: calul. Mai ales pentru noi, cei care trăim la oraș, a vedea evenimentele ecvestre – turniruri, showuri de cascadorie cu cai, prezentări, etc – va fi o senzație foarte specială. Nici nu știu dacă au mai avut loc în Oradea astfel de evenimente.

 

Și din punct de vedere muzical sperăm să satisfacem spectatorii de toate vârstele cu concerte susținute de Magna Cum Laude, Rúzsa Magdi și Fenyő Miklós. Vor susține concerte și muzicieni locali – de exemplu Andy Roll sau trupa Teatrului Szigligeti promit concerte savuroase.

Întregul festival va avea o atmosferă specifică epocii Regelui Matia, cu activități și evenimente care rememorează acea perioadă, precum și personalitatea Regelui. Vor fi și expoziții, concerte de muzică clasică, va avea loc și competiția gastronomică devenită tradițională, precum și târgul meșteșugăresc.

Așadar, publicul își va putea delecta atât auzul, cât și sufletul, spiritul. De asemeea, și trupul va fi delectat, atât prin partea gastronomică, cât și prin degustările de vin și pălincă și prin standurile de băuturi.

Sper că vom avea vreme bună – acest lucru nu mai depinde de noi, dar până acum ne-a ajutat Sfântul Ladislau de fiecare dată.

 

Am trecut în revistă locurile de desfășurare ale evenimentelor și am văzut că în loc să fie spaţiul mai restrâns – din cauză că nu poate fi utilizată curtea interioară aflată în șantier – dimpotrivă, acesta chiar s-a extins şi în Parcul Cetăţii. Ce  evenimente se vor muta în afara zidurilor Cetății?

Într-adevăr, am ajuns să amplasăm unele evenimente în Parcul Cetăţii, obligaţi fiind de situație, dar e posibil ca până la urmă acest loc să se dovedească mult mai potrivit pentru activitățile pentru copii și pentru familii decât curtea interioară a Cetății. În Parcul Cetății e verde, e iarbă, sunt copaci umbroși. Aici vor avea loc evenimentele din cadrul Zilei Familiei – sâmbătă și duminică, tot aici se vor desfășura și evenimentele ecvestre, dar și demonstrațiile de meşteşuguri vechi, aici va fi amplasat și cortul care rememorează perioada Regelui Matia.

 Tuturor le recomand să meargă la fiecare loc de desfășurare – cu siguranță vor găsi ceva pe placul lor.

 

Și anul acesta vor fi evenimente devenite deja tradiționale în cadrul festivalului cultural: de la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau – pe două roți, fără frontiere – tura de bicicletede la Oradea la Biharkeresztes, va fi târg meșteșugăresc, va fi competiția gastronomică Degustarea aromelor maghiare, va fi Întâlnirea orădenilor de pretutindeni. Rememorați pentru noi câteva momente și idei speciale din cadrul acestor evenimente?

Tura de biciclete e însoțită de ploaie aproape în fiecare an. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți participanți ni se alătură. Acest eveniment are și un simbolism: cel de eliminare a granițelor, cel de solidaritate. De asemenea, din ce în ce mai mulți meșteșugari se înscriu la târg – deși loc primesc doar aceia care duc mai departe tradițiile strămoșilor noștri.

Întâlnirea orădenilor de pretutindeni e un prilej special pentru nostalgie, un moment sensibil. Competiția gastronomică – și mai ales degustarea delicioaselor mâncăruri – e așteptată de toată lumea.

 

Știm că nu se cade să întrebăm un organizator principal care e evenimentul lui preferat din oferta acestei ediții – e aproape ca și cum ai întreba un părinte pe care din copiii săi îl iubește mai mult. Riscăm, totuși, sperând că nu e tocmai același lucru. 

 

E foarte plăcut să vezi copii fericiți și părinți senini la festival. De aceea îmi plac mult activitățile adresate copiilor. De asemenea, Întâlnirea orădenilor de pretutindeni e un eveniment drag mie – de multe ori revăd cunoștințe, amici pe care nu i-am întâlnit de multă vreme. Aștept cu nerăbdare și evenimentele ecvestre – sper să le placă mult tuturor. Dar, ca în fiecare an, ultimul concert, cel de duminică seara, e preferatul meu, fiindcă atunci deja știu că festivalul s-a desfășurat cu succes. Sper să fie astfel și în acest an.