Primele noutăți ale Zilelor Sfântului Ladislau 2018

DSC_4111_1060
  • artiștii care vor concerta pe scena festivalului din Cetatea Oradea
  • câteva surprize din program, dezvăluite de organizatori

Organizatorii Zilele Sfântului Ladislau au anunțat joi, 17 mai, artiștii care vor concerta în cadrul festivalului cultural, precum și alte noutăți importante ale manifestării. Zilele Sfântului Ladislau, aflate la a șasea ediție, se vor desfășura în acest an între 18 și 24 iunie în Cetatea Oradea.

 

Concertele principale ale festivalului sunt cele susținute de Magna Cum Laude, Rúzsa Magdi și Fenyő Miklós, dar publicul se va putea bucura de mult mai multe concerte interesante.

Pe lângă evenimentele devenite tradiționale – tura de biciclete de la Oradea la Biharkeresztes, evenimentul gastronomic, târgul meșteșugăresc, întâlnirea orădenilor de pretutindeni, expoziții – în acest an, festivalul va găzdui și multe alte evenimente noi precum showuri ecvestre, evenimente care îl omagiază pe Regele Matia Corvin sau o dezvelire de bust.

 

“Structura festivalului nu se schimbă, iar obiectivele Zilelor Sfântului Ladislau rămân aceleași: cele de a oferi publicului distracție, relaxare, acces la evenimente culturale de calitate, precum și omagierea Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradiei. Vom avea și de această dată o zi zero, în 17 iunie, cu o tură de biciclete, iar festivalul va ajunge la apogeu în weekendul 22-24 iunie”, a precizat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

“Ca o curiozitate simpatică: anul trecut, la tura de biciclete Oradea – Biharkeresztes a participat și un copil de doar 5 ani”, a detaliat și Nagy József Barna, președintele Asociației Civice Maghiare, organizatorul turei.

 

Concerte diverse: Magna cum Laude, Rúzsa Magdi, Fenyő Miklós

 

“Concertele care vor avea loc pe scena din curtea Cetății în weekendul 22-24 iunie vor fi pe placul multor categorii de public: vineri seara, de la ora 21, vor concerta muzicienii de la Magna cum Laude, iar sâmbătă, tot de la 21, va cânta Rúzsa Magdi, care a participat și la prima ediție a festivalului din Parcul Bălcescu, unde a avut un public numeros. De atunci, popularitatea ei – precum cea a festivalului – nu doar s-a menținut, ci a crescut. Duminică, în seara de închidere, de la ora 21, va urca pe scenă Fenyő Miklós alături de colaboratorii săi: formația Fenyő Gyöngye zenekar, vocalistele de la Csacska Macska și dansatorii Jampi Angyalok. Toată echipa, în frunte cu cel supranumit regele rock and roll-ului maghiar, promite să ofere publicului o seară de neuitat”, a dezvăluit Mihálka Melinda, directoarea de programe a Zilelor Sfântului Ladislau.

Mihálka Melinda a precizat și faptul că oferta de concerte din acest an este mult mai bogată și că publicul e așteptat și în teatrul de vară: miercuri, la o seară de șansonete, iar vineri, la concertul trupei de actori de la Teatrul Szigligeti, urmat de concertul lui Andy Roll/Dutka András. Sâmbătă, în biserica din Cetate va avea loc concertul de muzică veche al artiștilor de la Corvina Consort, urmat, în teatrul de vară, de concertul muzicienilor de la 100 Folk Celsius.

 

Păstrarea tradițiilor și show ecvestru

 

În acest an se va pune accent mai mare pe păstrarea tradițiilor, iar o noutate în acest sens va fi reprezentată de evenimentele ecvestre din programul Zilelor Sfântului Ladislau, a anunțat

Zatykó Gyula. Publicul va putea savura evenimente diverse de echitație, un show special de cascadorie cu cai oferit de profesioniștii de la Győri Ördöglovasok sau demonstrații de luptă oferite de cei de la Asociația Deus Vult. Mai mult, festivalul va găzdui și un concurs de trăsuri cu cai.

De asemenea, Zilele Sfântului Ladislau îl vor omagia pe Regele Matia Corvin prin intermediul mai multor activități posibile datorită Asociației Clujul Comoară – organizatoarea Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. În 2018 se împlinesc 575 de la nașterea Regelui Matia Corvin.

 

Dezvelirea bustului grofului Rhédey Lajos

 

Nu în ultimul rând, o mare surpriză a acestei ediții a Zilelor Sfântului Ladislau, dezvăluită joi, este dezvelirea statuii din Oradea a contelui Rhédey Lajos.

Organizatorul principal Zatykó Gyula a anunțat că evenimentul va avea loc luni, 18 iunie.

Contele Rhédey Lajos a fost un mecena al culturii, poet, dramaturg şi promotor al iluminatului public în Oradea. Contele  a donat oraşului propria grădină – un adevărat parc – iar actualmente aici este amplasat Parcul Bălcescu şi grădina zoologică a oraşului.

De altfel, parcul – unde se va afla bustul – a și găzduit primele două ediții ale Zilelor Sfântului Ladislau. Atunci au hotărât organizatorii festivalului să ridice statuia, fapt care s-a și împlinit ulterior datorită unor donații de la persoane private și din sume obținute printr-un proiect de Asociația Civică Maghiară de la Fondul Cultural Național (Ungaria).

 

Zilele Sfântului Ladislau 2018 se vor desfășura între 18 și 24 iunie, în Cetatea Oradea, iar mai multe informații veți găsi pe parcurs pe websiteul oficial al evenimentului, www.zilelesfantuluiladislau.ro, precum și pe noua pagină de Facebook – în limba română – Festivalul Zilele Sfântului Ladislau • Oradea.