molnar2

RETROSPECTIVĂ – O EXPOZIȚIE SEMNATĂ DE ORĂDEANUL MOLNÁR LÁSZLÓ JÓZSEF

Expoziția intitulată “Retrospectivă”, cu lucrări semnate de pictorul și graficianul de origine orădeană Molnár László József, a fost vernisată în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau. Vernisajul a avut loc marți, 21 iunie, în galeria amenajată în cadrul Cetății Oradea. În cadrul vernisajului, vizitatorii au aflat că aceasta este prima expoziție individuală a artistului în orașul lui natal.
Colegul de facultate al lui Molnár László József, artistul Holló Barna a fost cel care a inițiat evenimentul, iar Molnár, cunoscându-l de multă vreme, a avut încredere să-și dea lucrările în grija sa.
Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau, a subliniat faptul că “arta este o punte între noi și prietenii noștri români” și a menționat faptul că, în anii viitori, organizatorii își propun să promoveze cât mai mulți artiști orădeni.
Multiculturalitatea a fost ilustrată și de discursul criticului de artă Ramona Novicov, care a salutat publicul în limba maghiară, iar ulterior a vorbit în limba română. În opinia criticului de artă, lucrările lui Molnár László József poartă însemnele artistice ale Școlii de la Cluj și cuprind creativ și accentuat realitatea anilor 80 a secolului XX.
Criticul de artă a caracterizat grafica lui Molnár ca fiind profetică și l-a asemănat pe artist cu regizorul și producătorul american de film Stanley Kramer, descris de Steven Spielberg ca fiind “un clarvăzător extraordinar de talentat”. Ramona Novicov a subliniat faptul că este uimitor cum Molnár László József abia dacă utilizează câteva culori pentru a desena apropierea sfârșitului, Apocalipsa. “O expoziție vizionară”, a conchis criticul de artă.
Molnár László József s-a declarat foarte onorat de cuvintele Ramonei Novicov. De asemenea, artistul i-a mulțumit lui Holló Barna pentru că i-a oferit ocazia de a avea o expoziție individuală în orașul său natal.
Atmosfera muzicală a evenimentului a fost creată de recitalul de violă al artistului Thurzó Sándor József.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 21 – 23 iunie, între orele 15 și 18, respectiv în perioada 24 – 26 iunie, între orele 11 și 18.