43_Marton_Aron

În slujba comunității – expoziție despre episcopul Márton Áron

În lumea noastră de acum, în care valorile tradiționale sunt relativizate, avem mare nevoie de personalități care, prin viziunea lor, prin curajul lor, prin susținerea oferită comunității reprezintă un adevărat exemplu pentru noi.
Márton Áron (1896-1980), episcop romano-catolic de Alba Iulia, este o astfel de personalitate a istoriei secolului XX în Transilvania, un om a cărui viață și gesturi istorice ar trebui cunoscute de noi toți, fiindcă acțiunile sale în slujba comunității ne pot inspira și în zilele noastre.

Episcopul care s-a bucurat de afecțiunea poporului s-a revoltat împotriva nedreptăților comise de dictatura comunistă și socialistă de stat. S-a opus deportării evreilor, iar în perioada dictaturii lui Ceaușescu și-a susținut enoriașii asumându-și umilințe și defăimare. Gesturile episcopului sunt un exemplu de apărare curajoasă a libertății credinței, a drepturilor omului și a intereselor comunității.

La împlinirea a 120 de ani de la nașterea sa, Secretariatul de Stat pentru Politică Națională din Guvernul Ungariei a declarat anul 2016 an comemorativ Márton Áron, cu susținerea arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, ÎPS Jakubinyi György, respectiv a președintelui Ungariei, Áder János.

În cadrul anului comemorativ a luat naștere expoziția în aer liber care prezintă munca și sistemul de gândire care îl călăuzeau pe episcopul Márton Áron, prin intermediul unor citate provenite de la episcop, precum și despre episcop. Cele 8 colaje ale expoziției prezintă, fiecare din alt unghi, viața și epoca în care a trăit Márton Áron. Expoziția a putut fi văzută la Miercurea Ciuc, cu ocazia inaugurării statuii lui Márton Áron, iar acum va putea fi vizitată la Oradea, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau.
Expoziția bilingvă (în limba română și în limba maghiară) va fi vernisată în 20 iunie, de la ora 17:30, în prezența reprezentanților Secretariatului de Stat pentru Politică Națională din Guvernul Ungariei și va putea fi vizitată în Cetatea Oradea oricând pe parcursul Zilelor Sfântului Ladislau.