Evenimente de neratat la festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau, Oradea – recomandări din program –

Mai sunt doar două zile până la startul festivalului cultural Zilele Sfântului Ladislau, ediția a patra, care se va desfășura între 18 și 26 iunie, în Cetatea Oradea. Din cele peste 100 de evenimente diverse ale festivalului, organizatorii au selectat câteva evenimente care sunt de neratat.
“Zilele Sfântului Ladislau se adresează tuturor orădenilor și constituie un prilej extraordinar pentru ca oamenii care trăiesc în același oraș să se cunoască între ei. De asemenea, prin intermediul acestui festival dorim să promovăm cultura maghiară. Pe lângă evenimentele în sine, ceea ce este atractiv pentru participanți este atmosfera specială”, detaliază Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.
Unul din evenimentele recomandate este turul ghidat al Cetății Oradea. Anul trecut, Zilele Sfântului Ladislau au fost organizate pentru prima dată în Cetate. Atunci încă erau în desfășurare lucrările de restaurare, însă în acest an, Cetatea îi așteaptă pe vizitatori în toată splendoarea ei. Astfel, doritorii o vor putea descoperi sub ghidajul profesioniștilor. Tururile, inclusiv vizitarea Muzeului Cetății și al Municipiului Oradea, vizitarea Sălii Grifonilor și a ruinelor fostei Catedrale vor avea loc vineri (24 iunie), sâmbătă (25 iunie) și duminică (26 iunie), de la orele 10:00, 12:00, 14:00 și 16:00. Înscrierile și informații suplimentare vor putea fi aflate de punctul info amenajat în Cetate pe durata festivalului.
Târgul meșteșugarilor, deschis de vineri, 24 iunie, până duminică, 26 iunie, între ora 10 și ora 20, este un alt punct de atracție al festivalului. “Meșterii populari vor expune produse interesante și rare, produse realizate manual”, punctează Zatykó Gyula.
Un concurs gastronomic special va avea loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau sâmbătă, 25 iunie, de la ora 9. Evenimentul intitulat “Degustarea aromelor maghiare” este unul din punctele de neratat din programul festivalului cultural. Competiția de gătit este populară nu doar în rândul specialiștilor în domeniu, ci și printre iubitorii de mâncare bună, deoarece delicatesele vor putea fi gustate în schimbul unei sume modice. Pentru cei care doresc să participe la competiție: nu există reguli stricte, însă organizatorii și-ar dori ca mâncărurile care se vor găti să aducă aminte de perioada Sfântului Ladislau prin utilizarea de ingrediente și condimente care erau disponibile și în perioada medievală. Informații suplimentare și înscrieri la Búzás Annamária – buzasannamari@gmail.com.

Expozițiile din cadrul festivalului cultural sunt, de asemenea, evenimente pe care organizatorii le recomandă tuturor participanților la Zilele Sfântului Ladislau. Duminică, 19 iunie, de la ora 18, va avea loc vernisajul “Zórád, “scriitorul de imagini”” – expoziție cu ilustrațiile literare ale artistului Zórád Ernő. Toți cei interesați sunt așteptați luni, 20 iunie, de la ora 17:30 la vernisajul expoziției “În slujba comunității”, despre viața episcopului Márton Áron. Participanții sunt de asemenea invitați marți, 21 iunie, de la ora 18, la vernisajul expoziției initulate “Retrospectivă”,
cu lucrări semnate de pictorul și graficianul de origine orădeană Molnár László József. Miercuri, 22 iunie, e rândul designului să intre în lumina reflectoarelor. Astfel, de la ora 19 va avea loc vernisajul expoziției retrospective cu lucrări de la Săptămâna designului din Sfântu Gheorghe.

Concertele din cadrul Zilelor Sfântului Ladislau – fie ele concerte pop, rock, blues sau muzică clasică – sunt de asemenea un bun prilej de culturalizare și distracție. Iubitorii muzicii clasice vor putea asista la concertele Cvartetului Tiberius și grupului Operettissimo, iar pe Scena Mare a Cetății vor urca artiști și trupe precum Milagro Santana Tribute Band, Ismerős Arcok, Intim Torna Illegál, Republic, Palya Bea, Pribojszki Mátyás Band, iar Zilele Sfântului Ladislau se vor încheia cu regalul muzical oferit de Koncz Zsuzsa și invitatul său, Bródy János.
Informații despre programul detaliat al Zilelor Sfântului Ladislau puteți afla accesând websiteul oficial în limba română al festivalului: www.zilelesfantuluiladislau.ro.